Verbeter jouw boek in 1 dag!

Boek verbeteren wordt fluitje van een cent!

Je hebt je boek geschreven maar wat nu?
Als je het wilt (laten) uitgeven moet je het onderwerpen aan een laatste kritische (verbeter) blik. Zelfs als je de hulp inroept van een professionele verbeteraar (of editor) doe je toch een stuk zelf!

Waarom? Omdat je wilt dat jouw boek makkelijk leest. Overbodige woorden schrappen is de boodschap. Je wilt een boek dat vlot leest. Geen saai boek! Toch? En dan zit er niets anders op dan je boek te verbeteren.

Een perfectionist krijgt nooit een boek in de winkel.

Bij het verbeteren stel je jezelf de vraag of wat je geschreven hebt echt belangrijk is voor de lezer. Is jouw antwoord: ‘Nee’, dan zit er niets anders op dan te schrappen!

Tot slot nog dit. Zelfs na het verbeteren van jouw boek zal het niet perfect zijn. Perfectionist dat ik ben, heb ik anderhalf jaar besteed aan het verbeteren. Ja, gewoon omdat ik het nooit perfect vond. Toen mijn boek in de winkel lag belde mijn beste vriendin me op en zei: “Ine, kijk eens op pagina 3, daar staat een schrijffout!”

Om maar te zeggen, je zal altijd fouten over het hoofd zien. Maar jouw doel is een boek schrijven en het in de winkel krijgen.

Een gouden tip?! Spendeer maximaal 30 minuten per hoofdstuk als je jouw boek aan het verbeteren bent.

 

Hoe jouw boek beter wordt door te verbeteren!

Dit zijn de 7 stappen om jouw boek te verbeteren:
1) Boek automatisch verbeteren met de computer.

Sommige woorden moet je absoluut vermijden! Via find (vind) en replace (vervangen) pas je met 1 muisklik alles aan. Klik hier welke woorden jij zeker moet vermijden in jouw boek!

2) En nu is het tijd voor een manuele check. Print jouw boek en nummer alle paragrafen. Jouw laatste paragraaf krijgt nummer 1. De eerste paragraaf heeft het hoogste nummer.

3) Verbeteren van jouw boek doe je van achter naar voor. Je wilt je niet laten beïnvloeden en verbetert elke paragraaf zonder rekening te houden met de rest.

4) Geef elke paragraaf een cijfer van 1 tot 10 ( 10 het beste en 1 het slechtste). Wees objectief maar vooral niet te hard voor jezelf!

5) Neem de totale som van alle paragrafen en deel door het aantal paragrafen. Als je totaal meer dan 8 is, moet je niets veranderen. Jouw boek is klaar voor de uitgever! Proficiat!

6) Als het totaal minder is dan 8, is er ruimte voor verbetering.

  • Alle paragrafen minder dan 3, delete je. Niet aanpassen want dat is teveel werk. Gewoon schrappen!
  • Paragrafen met een cijfer boven de 8 laat je staan.
  • Alles tussen 4 en 8 verbeter je en maak je energieker. Schrappen is de boodschap!boek verbeteren

7) De laatste stap! Nu lees je jouw boek een laatste keer van voor naar achter. Als je vindt dat twee opeenvolgende paragrafen niet perfect in mekaar overlopen (door het deleten van een paragraaf) voeg je een zin toe zodat het vlotter leest.

En nu? Jouw boek verbeteren is klaar! Tijd voor champagne!

—————————-dvd write your book

Heb jij nog een schrijftip bij het verbeteren van een boek? Geef jouw reactie in  het reactieveld onderaan en maak kans op een GRATIS exemplaar van de DVD Write Your Book!

—————————-

Volg ons op Twitter:

“Vind ons leuk op Facebook” door op deze link te klikken.

View Ine Van Hofstraeten's profile on LinkedIn

5 gedachten over “Verbeter jouw boek in 1 dag!

  1. Nog een tip: laat jouw boek eens nalezen door iemand anders. Omdat je het zelf geschreven hebt, lees je vaak over fouten of onduidelijke zinnen. Een frisse blik van een vriend of vriendin haalt er gegarandeerd nog zaken uit.

  2. Zoek de juiste proeflezer bij je boek. Liefst je ideale lezer. Bijvoorbeeld zocht ik een leerkracht uit het basisonderwijs voor mijn boek. Let op het niveau van je proeflezer, zoek proeflezers met MBO niveau voor het ene boek en VWO voor het andere boek. Als ze het snappen weet je dat jouw schrijfstijl past bij jouw ideale lezer. Als ze het te simpel vinden pas je je schrijfwijze aan. Onderschat je lezer niet!

    • Hoi Odile,

      Heel goede tip: Kies een proeflezer uit jouw doelgroep. Hij is ook objectief. Laat je het nalezen door iemand uit jouw omgeving dan wilt die je misschien sparen omdat hij jou kent. En gebruik termen die jouw doelgroep begrijpt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *